پیشینه و قدمت هالووین
برگزاری جشن سنتی “هالووین” در آخرین شب ماه اکتبر، از دو هزار سال پیش در کشورهای غربی رواج داشته و بیانکننده اعتقاد گذشتگان به ارواح و جهان پس از مرگ است.
این مراسم را برای نخستین بار، سالها پیش از میلاد مسیح (ع) قومی کاتولیک ساکن ایرلند و فرانسه اجرا کردند. افراد در آستانه سال جدید میلادی ( آنان نوامبر را به جای دسامبر آخرین ماه میلادی میدانستند)، همه آشنایان و دوستان به یاد ارواح مردگان، دور هم سر سفرهای جمع میشدند و با برپایی آتش، غذاهایشان را با یکدیگر تقسیم میکردند.
آنان بر این باور بودند کهدر این شب راه میان دو جهان باز میشود تا ارواح درگذشتگانشان نیز در جمعشان حاضر شوند و ارتزاق کنند؛ پس کسانی که با سخاوت بیشتری در این جشن شرکت میکردند، مورد شفاعت درگذشتگان نزد خداوند قرار گرفته و تا پایان آن سال از گزند بدیها و بلاها در امان میماندند.
رسم بر این بود که پس از این دورهم جمع شدن، کشیشها در شب زندهداری این شب، وقایع آینده را پیشگویی کرده و با نماز و دعا، ارواح مقدس را از جهنم به بهشت هدایت میکردند.
قرنها گذشت و تاریخ سرزمینهای غربی دستخوش جنگها و تحولاتی شد که طی آن، عقاید و سنتهای دین مسیحیت نیز دگرگون گردید.
در این میان، سنت “هالووین” نیز تغییر ماهیت داد و نه تنها شکل برپایی این مراسم، بلکه فلسفه آن هم رنگ و بوی دیگری گرفت:
کمکم «شب همه مقدسین» دیگر تنها متعلق به ارواح پاک نبود بلکه شیاطین، ارواح خبیثه، اجنّه و دیوها را نیز در این جشن حاضر میدانستند. از این رو برخی از مردم در جشن هالووین لباسهای عجیب و ترسناک پوشیدند تا در برابر ارواح گناهکار ایستادگی کنند و به شکلی نمادین آنها را ترسانده و از میان خود برانند.
ا وقوع مهاجرتها از ایرلند به آمریکا و از آمریکا به سایر نقاط دنیا در قرن نوزدهم و بیستم، روی “مذهبی و قدسی” هالووین (All Hallows Day) رفته رفته جای خود را به روی “شیطانی” آن (All Saints Day) داد.
“جیمز فریزر” (James Frazar) منتقد و نژادشناس مذهبی در کتاب خود “شاخه زرین” هالووین را «جشنواره مردگان کافر با دستمایههایی از مسیحیت» میخواند. وی همچنین ابراز تأسف میکند از اینکه در آستانه مقدسترین مراسم کلیسا که به تبرّک روحانیون مسیحی و یادبود درگذشتگان اختصاص دارد، شاهد چهرههای شیطانی، ارواح خبیث و جادوگران هستیم.
“لودویگ شیک” (Ludwig Schick) اسقف اعظم شهر بامبرگ آلمان درباره برگزاری جشنهای هالووین به شیوههای امروزی، به پورتال خبری کاتولیکهای جهان گفت:
«شیطانگرایی و ارتباط با جن و ارواح در هالووین، باعث نابودی ارزشها میشود. ما نباید اجازه دهیم بیفرهنگی شیطانی، فرهنگ مسیحیمان را له کند. من از تمام خانوادهها، معلّمین مدارس، مسئولان تربیتی و مربیان مهدکودکها میخواهم جلوی جشنهای هالووینی را بگیرند. ”جشن قدّیسین” از قرنها پیش در مسیحیت ریشه داشته و قرار بوده پیامهای مهمی مانند کرامت، جایگاه ابدی انسان، مرگ، رستاخیز و… را به همکیشان ما انتقال دهد. این اعمال، از وحشت مرگ در دلهای بشر میکاست اما تفکر هالووین، یک بسته شیطانی است که نگاه نوستالژیک به این جشن را نابود کرده است.»
کلیسای کاتولیک در لهستان نیز با شیطانی خواندن هالووین، در سایت خود نوشت: «ترویج هالووین، جوانان را به فساد میکشاند. ابداعکننده شیطانپرستی مدرن، “آنتون لاوی” شب هالووین را بزرگترین جشن پرستش شیطان میدانست و ما باید نسبت به آداب شیطانی این جشن هوشیار باشیم.»
کودکان و نوجوانان در جشن پرستش شیطان!
یکی از رسوم رایج در این شب، پوشاندن لباسهایی از پوست حیوانات و گریمهایی مانند جادوگران و هیولاها بر تن کودکان و نوجوانان است.
در عین حال، رسانههای تبلیغاتی همواره برای شناساندن “هالووین” به کودکان و زنده نگهداشتن این سنت شیطنتآمیز در میان جوانان دست به هیجانآفرینیهای جذاب و گستردهای میزنند. به طور مثال رسم “trick-or-treat” بدین معناست که بچهها با ظاهری که گفته شد، گروهی به در خانه مردم میروند و از آنها خوراکی یا هدیه میخواهند. اگر صاحبخانه از این هدیه خودداری کند مورد آزار و اذیت کودکان و نوجوانان قرار میگیرد.
“زیگرید کیکینگردر” (Sigrid Kickingereder) رئیس “مرکز کاتولیکهای جوان اتریش” (KJS) القای ترسهای سهمگین هالووینی در کودکان را بسیار آسیبزننده خواند و ۱۰ اکتبر ۲۰۱۳ در مصاحبهای که به مناسبت “هالووین پارتی” منتشر شد گفت:
«این مدل سرگرمی که از آمریکا به کشور ما وارد شده، به قیمت آسیب به سلامت جسمی و روحی فرزندان ما تمام میشود. در این شب، داستانهای ترسناک تعریف و فیلمهای وحشتناک و مشمئزکننده تماشا میکنند، در حالی که کودکان و نوجوانان هم در بین بزرگسالان هستند. مرز میان هیجان ترس با وحشت واقعی اغلب بسیار باریک است. به جای وحشتها و تمسخرهایی که در هالووین اتریش انجام میشود، باید به مرگ و برخورد مسئولانه با رستاخیز پرداخت. یعنی مثلاً پیشنهاد میشود که والدین به همراه کودکان به آرامگاهها بروند و درباره جهان پس از مرگ صحبت کنند.»
نجام بازیهایی که آدمکشی، آشامیدن خون مقتول و مومیایی شدن را تمرین میدهد، یعنی که نوجوانان به قیمت تزریق هیجان، به اعمال مشمئزکنندهای دست بزنند.
جشن هالووین در ایران
طی چند سال اخیر اجرای بعضی از آداب و رسوم تازه ساز برخی کشورهای غربی به ویژه ایالات متحده در میان برخی گرو های جوان و نوجوان ایران باب شده است و این ماجرا از طرفی خوب است چون اجرای این رسوم - هر چند در اندازه ای بسیار کوچک و در حد خانه، مدرسه و مهد کودک - به هرحال میتواند بهانه ای برای شادمانی مردم باشد و از طرفی بد است، چون ما معمولا بدون اطلاع از اصل و ریشه آن که لطف این مراسم را صد چندان میکند، فقط ظاهر ماجرا را از روی فیلمها یا کانالهای ماهواره کپی میکنیم و کم کم مصداق ضرب المثل "کلاغ خواست راه رفتن کبک را یاد بگیرد، راه رفتن خودش را هم فراموش کرد" میشویم !!
جشن هالووین یکی از همین آداب و رسوم است که غرب توانست ان را با فرهنگ سازی کردن در شبکه های ماهواره ای فارسی زبان به خانه ایرانی ها بکشاند و این مراسم کم کم به بهانه نمایش عروسکی در برخی مهد کودک ها و مدارس کم کم با کشیده شدن به مهمانی های شبانه تبدیل به یک ضد فرهنگ فرهنگی در کشور ما شد و چند سالی است که ایرانی ها هم هالووین را همزمان با مردم دیگر کشور های غربی جشن می گیرند.
در آخر چند کامنت مربوط به این موضوع در فضای مجازی
نظرات شما عزیزان:
فرهنگ و رسوم ما ایرانی ها از نظر بعضی ها {به هیچ گروه خاصی اشاره ندارم} املیه مثلا دیگه جوونا اوف میدونند سر سفره ی نوروز بشینند حالا این هیچی ما حتی خودمونو تحویل نمیگیریم مثلا همه دنیا روز جهانی کوروش 17 زوین دارن ما ایرانی ها نداریم مرسی از مطالب خوبت خدانگهدار
نوشته شده توسط Sabi در سه شنبه 14 آبان 1392برچسب:جشن هالووین,هالووین,جهان آخرت,نهم آبان ماه,آخرین روز ماه اکتبر,Halloween,پرستش شیطان,All Hallows Day,All Saints Day,جیمز فریزر,شیطانگرایی, ارتباط با جن,جشن پرستش شیطان,آنتون لاوی,,